Toll Free: 0299 432 688
image

Het taboe slechte adem als thema in Week van de Mondhygiënist

Veel mensen deinzen wel eens terug als hun gesprekspartner uit zijn mond ruikt en durven dit ook niet aan de betreffende persoon te melden. Op slechte adem rust dus een taboe, en niet zo’n klein beetje. En dat is jammer, want in de meeste gevallen valt er wat aan te doen. Hoog tijd dus om dit taboe te doorbreken.

Hoe kom je aan een slechte adem?
Slechte adem kan verschillende oorzaken hebben. Het kan uit de mond zelf komen of een oorzaak buiten de mond hebben, bijv. uit het keel, neus of oor-gebied, of uit de longen. In dit laatste geval is het van belang de cliënt te verwijzen naar een medisch specialist.

In verreweg de meeste gevallen ligt de oorzaak van de slechte adem echter in de mond. Door óf een tandvleesontsteking (herkenbaar aan bloedend tandvlees) óf een tongcoating (bacteriën vooral op het achterste gedeelte van de tong). En daar is wat aan te doen.

Wat doet slechte adem met mensen?
Angst voor sociale afwijzing speelt een rol. Mensen kunnen door dit probleem in een sociaal isolement raken, worden onzeker. Ernstige slechte adem (halitose) kan zelfs substantiële economische gevolgen hebben. Door de effecten van schaamte op sociale interactie, kan dit een succesvolle carrière in de weg staan.

Omdat je went aan je eigen mondgeur, weet je niet altijd zelf dat je uit je mond ruikt. Uit onderzoek van Flycatcher blijkt 12% van de volwassen Nederlanders last te hebben van een slechte adem. Wellicht ligt dit percentage dus nog hoger, maar weet men niet dat men een slechte adem heeft. Je helpt elkaar het taboe te doorbreken door het de ander te zeggen als hij uit zijn mond ruikt. Dan kan die persoon er wat aan gaan doen.

Wat kan de mondhygiënist betekenen?
De mondhygiënist, de HBO-opgeleide professional in preventieve mondzorg, kan dit probleem, dat vaak ook een psychische component heeft, samen met de cliënt aanpakken. In het geval van tandvleesproblemen kan er een behandeling gestart worden om dit te verhelpen. In geval van tongcoating zal veel aandacht worden besteed aan de tonghygiëne. In zeer ernstige gevallen kan ook worden verwezen naar een speciaal halitosespreekuur.

Een gezonde mond is niet alleen belangrijk als het gaat om de mondgeur, maar is ook van belang voor de algemene gezondheid. Zo is bekend dat er een relatie is tussen mondgezondheid en bijv. diabetes en hart- en vaatziekten. Redenen genoeg om de mond heel erg goed te verzorgen en een mondhygiënist te bezoeken.

Week van de Mondhygiënist
Van 14 t/m 20 maart 2016 bent u van harte welkom bij de NVM-mondhygiënist voor informatie over slechte adem en mondgezondheid. Op www.weekvandemondhygienist.nl vind je een overzicht van de deelnemende mondzorgpraktijken.
De Week van de Mondhygiënist wordt georganiseerd door NVM-mondhygiënisten, dé beroepsorganisatie voor mondhygiënisten in Nederland.

You May Also Like