Toll Free: 0299 432 688

Tipsover mondzorg

Onderstaand lees je een aantal tips over het onderhouden van je gebit.

electrisch poetsen

ElectrischPoetsen

Het gebruik van een elektrische borstel wordt door veel mensen als prettig ervaren. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat elektrische tandenborstels met een oscillerende-roterende technologie effectiever zijn dan een handtandenborstel.

Verschil handtandenborstel en elektrische tandenborstel
De elektrische borstel maakt snellere en verschillende borstelbewegingen en reinigt daarom in dezelfde tijd het gebit beter dan een handtandenborstel. Hoe langer u poetst, hoe meer plak er wordt verwijderd. Tijdens de eerste twee minuten wordt echter het grootste effect bereikt. Geavanceerde elektrische tandenborstels hebben een timer die u in stapjes door de 2 minuten leidt.

Tijdens het poetsen wordt er op een handtandenborstel gemiddeld 100 gram meer druk uitgeoefend dan op een elektrische tandenborstel. Een elektrische tandenborstel helpt om beschadiging van het tandvlees te voorkomen. Ook bestaan er elektrische tandenborstels die waarschuwen wanneer er met teveel druk wordt gepoetst.

Lees hier meer...

TandenStoken

Een van de manieren om de ruimtes tussen uw tanden schoon te houden is met een tandenstoker.

Tanden stoken in 6 stappen
 1. Voordat u tandenstokers gaat gebruiken is het aan te raden deze eerst nat te maken. De tandenstoker wordt dan soepeler en breekt minder snel af.
 2. Houdt de tandenstoker tussen duim en wijsvinger dicht bij de punt vast. De andere vingers kunnen gebruikt worden om af te steunen of houvast te krijgen.
 3. Zet de basis van de tandenstoker tegen het tandvlees. In de onderkaak is de platte kant van de tandenstoker naar beneden gericht, in de bovenkaak naar boven.
 4. Breng de tandenstoker voorzichtig loodrecht tussen de tanden en duw zo ver mogelijk door.
 5. Trek de tandenstoker een klein stukje terug en duw de tandenstoker opnieuw stevig tussen de tanden.
 6. Herhaal deze horizontale beweging (van buiten naar binnen) een keer of vijf en ‘schuur’ op deze wijze de zijkanten van de tanden schoon.

Wanneer de tandenstoker achter in de mond wordt gebruikt, is het handig de mond iets te sluiten waardoor de spanning van de wangen vermindert en het gebied makkelijker te bereiken is.

Lees hier meer...

ragen

Ragerof spiraalborstel

Indien de ruimtes tussen tanden en kiezen (interdentale ruimte) groot zijn, kan een rager (of spiraalborstel) gebruikt worden. Ragers zijn verkrijgbaar in veel verschillende maten. Het is belangrijk de juiste maat en soort rager te kiezen. Een te kleine rager reinigt onvoldoende. Een te grote rager kan het glazuur en het tandvlees beschadigen. Als er voldoende ruimte is kan de rager ook kruislings gebruikt worden, waardoor de effectiviteit toeneemt. Er zijn ook ragers die taps toelopen. Met deze ragers kunnen ruimtes van verschillende grootte worden schoongemaakt. De tandarts of mondhygiënist kan je adviseren welke maat spiraalborstel in jouw geval het meest geschikt is.

Ragen in 5 stappen
 1. Houd de rager vast tussen duim en wijsvinger.
 2. Breng de spiraalborstel loodrecht tussen de tanden in en duw deze zo ver mogelijk door.
 3. Beweeg de rager een aantal keer horizontaal heen en weer (van buiten naar binnen).
 4. Herhaal stap 1 t/m 3 voor alle andere tussenruimtes.
 5. Spoel na gebruik de spiraalborstel goed uit en droog deze (de rager kan meerdere malen worden gebruikt).

Lees hier meer...